Trumps ståltullar och WTOs regelverk

Donald Trump har inför tullar på stål och aluminium på import från flertalet länder, med undantag för bland annat Kanada och Mexiko.

Maria Persson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, menar i Aftonbladet (8/3) att Trumps ståltullar är kontroversiella i relation till det internationella regelverket inom WTO:

Det går emot hela grundtanken i WTO. Har du väl satt en viss tullnivå får du inte bara höja den hur som helst. Men om du ändå skulle göra det får du inte diskriminera länder. Här går han ju 180 grader i andra riktningen, säger hon.

När George W Bush införde ståltullar 2002 konstaterade WTO (efter 18 månader) att tullarna bröt mot internationella handelsregler. Efter hot om motsanktioner från bland annat EU och Japan togs därmed tullarna bort. Men nu är situationen annorlunda eftersom Trump åberopar en i WTO-avtalet aldrig utnyttjad klausul (Art. 21 GATT) som tillåter tullar för att säkerställa nationell säkerhet.

Henrik Horn, professor verksam vid Institutet för näringslivsforskning, skriver i ett inlägg på Ekonomistas att det därmed inte är självklart hur WTO kommer att agera vid en eventuell dispyt.

Hur kan då EU agera? Henrik Horn listar 7 tänkbara scenarion:

(1) EU kan avstå från agera i hopp om att Trump låter sig nöjas med tullarna på stål och aluminium.

(2) EU kan följa spelreglerna och inleda en dispyt i WTO rörande legaliteten vad gäller de amerikanska tullarna.

(3) EU kan också i enlighet med WTO-avtalet införa skyddstullar på stål- och aluminiumprodukter, för att skydda sig mot den ökade import som de amerikanska tullarna kommer att leda till.

(4) Enligt EU-kommissionen kan EU komma att hävda att de amerikanska tullarna inte är till för nationell säkerhet utan är förtäckta skyddstullar. Om de vore skyddstullar skulle EU under vissa omständigheter kunna kräva kompensation i form av tullsänkningar på andra varor.

(5) EU kan försöka förhandla sig fram till undantag.

(6) EU kan följa USA:s exempel och införa egna tullar för nationell säkerhet på t ex livsmedel med hög importandel från USA.

(7) EU kan direkt införa tullar på amerikansk export utan legal grund.

Vad kommer att hända? Enligt Henrik Horn bör EU agera genom att möta de amerikanska åtgärderna med tullar på produkter som är känsliga för den amerikanska administrationen, alltså alternativ (7). Det är det scenario som har störst chans att försvara WTO-systemet i stort, menar Horn, eftersom övriga alternativ exponerar  WTO-regelverkets inbyggda svagheter. EU och omvärlden sitter i en riktig rävsax med andra ord …

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s